T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / MUDANYA - Şükrü Çavuş Sait Eroğlu İlkokulu

eGüvenlik Politikamız

Amaçlar ve Politika Kapsamı

Şükrü Çavuş Sait Eroğlu  İlkokulu, internetin ve bilgi iletişim teknolojilerinin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğuna inanır. Dolayısıyla, riskleri yönetmeleri ve bunlara tepki vermek için stratejiler geliştirmenin yollarını öğrenmeleri için çocuklar desteklenmelidir.

Şükrü Çavuş Sait Eroğlu  İlkokulu, eğitim standartlarını yükseltmek, başarıyı teşvik etmek, personelin mesleki çalışmalarını desteklemek ve yönetim işlevlerini geliştirmek için toplumun kaliteli İnternet erişimi sunma yükümlülüğüne sahiptir. Şükrü Çavuş Sait Eroğlu İlkokulu  tüm çocukların ve personelin çevrimiçi olarak potansiyel zararlardan korunmasını sağlamakla sorumludur.

 

Bu politika, yöneticiler, öğretmenler, destek personeli, çocuklar ve ebeveynler için hazırlanmıştır.

Bu politika, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için geçerlidir; çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar, tabletler veya mobil cihazlar gibi uzaktan kullanım için okul tarafından verilen cihazlar için de geçerlidir.

 

Tüm çalışanların sorumlulukları şunlardır:

·         Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

·         Okul sistemlerinin ve verilerin güvenliğinden sorumlu olmak.

·         Yeni ve gelişmekte olan teknolojiler kullanıldığında iyi uygulamaları modellemek.

·         Mümkün olduğunca müfredat ile çevrimiçi güvenlik eğitimini ilişkilendirmek.

·         Olumlu öğrenme fırsatlarına vurgu yapmak.

·         Bu alanda mesleki gelişim için kişisel sorumluluk almak.

·         Çocukların başlıca sorumlulukları şunlardır:

·         Çevrimiçi güvenlik politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.

·         Çevrim içi ve çevrimdışı başkalarının hislerine ve haklarına saygı duymak.

·         İşler ters giderse, güvenilir bir yetişkinden yardım istemek ve çevrimiçi güvenlik sorunlarıyla karşılaşan diğer kişileri desteklemek.

·         Kendilerini ve başkalarını çevrimiçi olarak korumak için sorumluluk almak.

·         Belli bir teknolojiyi kullanmanın kişisel risklerini değerlendirmek ve bu riskleri sınırlamak için güvenli ve sorumluluk sahibi davranmak.

 

Ebeveynlerin başlıca sorumlulukları şunlardır:

·         Çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konularını tartışmak, okulun çevrimiçi güvenlik yaklaşımlarını desteklemek ve evde uygun güvenli çevrimiçi davranışları pekiştirmek.

·         Teknoloji ve sosyal medyanın güvenli ve uygun kullanımını modellemek.

·         Davranışlarında, çocuğun çevrimiçi olarak zarar görme tehlikesi altında olduğunu gösteren değişiklikleri belirlemek.

·         Okul veya diğer uygun kurumlardan, kendileri ve ya çocukları çevrimiçi problem veya sorunlarla karşılaşırsa yardım veya destek istemek.

·         Okulun çevrimiçi güvenlik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak.

·         Yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin getirdiği fırsatlar ve risklerle ilgili olarak kendi bilinci ve öğrenimlerinden sorumlu olmak.

 

 

İNTERNETİN VE BİLİŞİM CİHAZLARININ GÜVENLİ KULLANIMI :

 

  •   İnternet; bilgiye ulaşmakta en önemli araçlardan biri haline gelmişken, bunu okuldaki müfredat ile ilişkilendirerek doğru bilgiye en güvenli şekilde öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi ulaştırabiliyoruz.
  •   İnternet erişimlerimizi öğrencilerimizin yaş ve yeteneklerine göre entegre etmiş durumdayız.
  •   Tüm okulumuza ait bilişim cihazlarımızı kullanım politikamıza uygun şekilde, gerekli filtrelemeleri yaparak güvenli hale getirmiş durumdayız.
  •   Tüm çalışanlarımız, velilerimiz ve öğrencilerimiz etkili ve verimli çevirim içi materyallerin kullanımı konusunda bilgilendirilmiştir.
  •   e-Güvenlik ve siber zorbalık konuları belli derslerimizin yıllık planlarına dahil edilmiş olup, bu konularda yıl içinde öğrencilere bilgi aktarımı devam etmektedir.
  •   Çevirim içi materyaller öğretme ve öğrenmenin önemli bir parçası olup müfredat içinde aktif olarak kullanılmaktadır.
  •   6 Şubat güvenli internet günü okulumuzda kutlanmaktadır.
  •   Okulumuz 5651 yasasına uygun güvenlik prosedürlerini tamamen uygulamaktadır, SOPHOS uygulamaları olan HARDWARE FIREWALL ve kurumsal bir yapıya sahip ANTIVIRUS uygulaması kullanılmaktadır.
  •   Ek olarak wi-fi için HOTSPOT güvenlik önlemi de sisteme dahil edilmiştir. Parola girişi sonrasında ek bir kullanıcı adı ve parola daha istemekle birlikte, kullanıcının mac adresinin sisteme kayıt edilmesini de gerektiren bir sistemdir. 

 

Okul / web sitesinin yönetilmesi

·         Web sitesinde iletişim bilgileri okul adresi, e-posta ve telefon numarası olacaktır. Personel veya öğrencilerin kişisel bilgileri yayınlanmayacaktır.

·         Okul Müdürü yayınlanan çevrimiçi içerik için genel yayın sorumluluğunu alacak ve bilgilerin doğru ve uygun olmasını sağlayacaktır.

·         Web sitesi, erişilebilirlik fikri mülkiyet haklarına saygı, gizlilik politikaları ve telif hakkı da dahil olmak üzere okulun yayın yönergelerine uyacaktır.

·         Spam maillerden korunmak için e-posta adresleri çevrimiçi olarak dikkatli bir şekilde yayınlanacaktır.

·         Öğrenci çalışmaları öğrencilerin izniyle ya da ebeveynlerinin izniyle yayınlanacaktır.

·         Okul web sitesinin yönetici hesabı, uygun bir şekilde güçlü şifreyle şifrelenerek korunacaktır.

·         Okul, çevrimiçi güvenlik dahil olmak üzere, toplumun üyeleri için okul web sitesinde korunma hakkında bilgi gönderecektir. Çevrimiçi görüntü ve videolar yayınlama

·         Okul, çevrimiçi paylaşılan tüm resimlerin ve videoların okul resim kullanımı politikasına uygun şekilde kullanılmasını sağlayacaktır.

·         Okul , resimlerin ve videoların tümünün, veri güvenliği, Davranış Kuralları, sosyal medya, kişisel cihazların ve cep telefonlarının kullanımı gibi diğer politikalar ve prosedürlere uygun şekilde yer almasını sağlayacaktır.

·         Görüntü politikasına uygun olarak, öğrencilerin resimlerinin / videolarının elektronik olarak yayınlanmasından önce her zaman ebeveynlerin yazılı izni alınacaktır.

 

 

 

 

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI:

 

·         Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır. Gündüz cep telefonlarını müdür yardımcısına teslim eden öğrenciler akşam çıkış saatinde telefonlarını geri teslim alırlar.

·         Cep telefonunu yönetime teslim etmeyen ve cep telefonu ile okul içerisinde video yada fotoğraf çeken öğrencilere yasaların ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ödül ve Disiplin maddeleri gereği işlem yapılmaktadır.

·         Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.

·         Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.

·         Okulumuz kişisel cep telefonlarının ve bilişim cihazlarının kayıp,çalınma ve hasardan korunması için gerekli tüm önlemleri alır fakat sorumluluk kişiye aittir. 

·          Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonları bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.

·         Öğrencilerimiz eğitim amaçlı(web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.

·         Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.

·         Öğrencilerimiz cep telefon numaralarını yalnızca güvenilir kişilerle paylaşmaları, tanımadıkları güvenilir bulmadıkları kişilerle cep telefonu gibi kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği konusunda bilinçlendirilmektedirler.

·         Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb)kişisel cep telefonlarını ders saatlerinde sessize alarak ya da kapatarak görevlerine devam etmelidir.

·         Çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb) okul politikasına aykırı davranışlarda bulunursa disiplin işlemleri başlatılır.

·         Kurum çalışanları(öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir duruma mahal vermemek için gereken önlemler alınır.

 

 

 

e-GÜVENLİK EĞİTİMİ :

·    Öğrenciler için e-güvenlik müfredatı ilgili derslerin yıllık planlarına eklenerek öğrenciler bu konularda bilgilendirilir.

·    Öğretmenler müfredatı e-güvenlik ile entegre ederek yıl boyunca siber zorbalık, kişisel bilgilerin korunması, sosyal medya güvenliği, dijital ayak izi gibi konuları işlemekte, öğrencilere eğitim vermektedir.

·    Tüm kullanıcıların internet kullanımları bilgi işlem birimi tarafından takip edilmektedir. Bu bilgi tüm kullanıcılara iletilmiştir. Bilgilendirme çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır.

·    Öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çevirimiçi güvenliği geliştirmek için sınıf öğretmenlerden ve çevre okul rehber öğretmenlerinden akran eğitimi uygulamaktadır.

·    Teknolojiyi olumlu kullanan öğrenciler ödüllendirilecektir.

·    Çevirimiçi güvenlik politikası tüm çalışanlarımıza resmi olarak duyurulacaktır.

·    6 Şubat güvenli internet günü okulumuzda kutlanmaktadır. Bu güne yönelik okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olur.

·    Okulumuz e-Twinning proje ekibi öğretmenleri eba online eğitimler http://etwinningonline.eba.gov.tr/ portalinde çevrimiçi Güvenli İnternet kursuna katılmışlardır.

·    Okulumuzda her yıl şubat ayında Güvenli İnternet Günü etkinlikleri yapılarak öğretmen ve öğrencilerimizde farkındalık yaratılır.

·    Okulumuz daha güvenli bir okul için ESAFETYLABEL.EU' den etiket almak için çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

·    Öğrencilerimize Siber zorbalık, internet etiği, sosyal medya kullanımı konularında Güvenli İnternet eğitimi verilmektedir.

·    Rehber öğretmenlerimiz tarafından akran zorbalığı ve internet bağımlılığı konusunda öğretmen, idareci, veli ve öğrenci bilgilendirme farkındalık yaratma seminerleri verilmiştir.

·    Sorunları çözmek için ebeveynlerin ve öğrencilerin okulla ortak çalışması gerekir.


Çocukların eğitimi

•     Öğrenciler arasında güvenli ve sorumlu internet kullanımının önemi ile ilgili farkındalık yaratmak için bir çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) müfredatı oluşturulur ve okulun tamamında yer alır.

•     Güvenli ve sorumlu kullanım ile ilgili eğitim internet erişiminden önce yapılacaktır.

•     Müfredat geliştirme ve uygulama da dahil olmak üzere okul çevrimiçi güvenlik politikaları ve uygulamaları yazarken ve geliştirirken öğrenci katkıları aranacaktır.

•     İnternetin ve teknolojinin güvenli ve sorumlu kullanımı, müfredatta ve tüm konularda güçlenecektir.

•     Okul, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak çevrimiçi güvenliği geliştirmek için akran eğitimini uygulayacaktır.

Personelin eğitimi

•     Çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikası, tüm çalışanların katılımı için resmi olarak sağlanacak ve tartışılacak ve korunma sorumluluğumuzun bir parçası olarak güçlendirilecek ve vurgulanacaktır.

•     Okulun tüm personeline, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerde sağlanacaktır.

•     Çalışanların tüm üyeleri, çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır.

 

•     Okul, çalışanların öğrencilerin yaşlarına ve yeteneklerine göre kullanması gereken yararlı çevrimiçi araçları vurgulamaktadır.

 

 

Ebeveynlerin eğitimi

·         Şükrü Çavuş Sait Eroğlu  çocukların internetin ve dijital teknolojinin güvenilir ve sorumlu kullanıcıları olabilmesi için ana-babaların oynayacakları önemli bir role sahip olduklarını kabul eder.

·         Ebeveynlerin dikkatleri, okul açıklamaları ve okul web sitesinde okul çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik)politikasına ve beklentilerine yönelecektir.

·         Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır.

·         Ebeveynlerin, çevrimiçi olarak çocukları için olumlu davranışları rol modellemeleri teşvik edilecektir.

·         Veliler için e-güvenlik konusunda broşürler dağıtılıp, EBA siber portalından yararlanılarak eğitim verilmiştir ve yıl içinde devam edilecektir.

 

 

Çevrimiçi Olaylara ve Koruma sorunlarına yanıt verme

·     Okulun tüm üyeleri, cinsel içerikli mesajlaşma, çevrimiçi / siber zorbalık vb. dahil olmak üzere karşılaşılabilecek çevrimiçi risklerin çeşitliliğinden haberdar edilecektir. Bu, öğrencilere yönelik personel eğitimi ve eğitim yaklaşımları içerisinde vurgulanacaktır.

·      Okulun tüm üyeleri, filtreleme, cinsel içerikli mesajlaşma, siber zorbalık, yasadışı içerik ihlali vb. gibi çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) endişelerini bildirme prosedürü hakkında bilgilendirilecektir.

·      Okulun tüm üyeleri, gizliliğin öneminden ve endişeleri bildirmek için resmi okul usullerine uyma ihtiyacından haberdar olmalıdırlar.

·     Okulun tüm üyeleri, çevrimiçi ortamda güvenli ve uygun davranış hakkında hatırlatılacak ve okul camiasının herhangi bir diğer üyesine zarar vermek, sıkıntı yaşamak veya suç oluşturan herhangi bir içerik, yorum, resim veya video yayımlamamanın önemini hatırlatacaktır.

·      Okul, çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) olaylarını, uygun olduğunda, okul disiplini / davranış politikasına uygun olarak yönetir.

·      Okul, ebeveynlere, ihtiyaç duyulduğunda bunlarla ilgili endişeleri bildirir.

·      Sorunları çözmek için ebeveynlerin ve çocukların okulla ortak çalışması gerekir.

ÇEVRİMİÇİ OLAYLAR VE KORUMA :

 

·         Okulumuzun tüm üyeleri çevirim içi riskler konusunda bilgilendirilecektir. Eğitimler yapılıp içerikler açıklanacaktır.

·         Okulumuzda yasadışı içerik, güvenlik ihlali, siber zorbalık, cinsel içerikli mesajlaşma, çocuk istismarı, kişisel bilgi güvenliği gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.

·         6  Şubat güvenli internet günü kutlanmaktadır.

·         Okulumuzda internet, bilgi teknolojileri ve ekipmanlarının yanlış kullanımı ile ilgili tüm şikayetler okul müdürüne bildirilecektir.

·         Okulumuzun tüm üyeleri gizlilik ve güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için resmi okul kurallarına uygun şekilde davranmaları hususunda bilgilendirilir.

·         Yaşanan olumsuzluklarda okul gerekli işlemleri yapmakla sorumludur.

·         Sorunların çözümünde çalışanlar (öğretmen, idareci, personel vb), veliler ve öğrenciler okul ile birlikte hareket etmelidir.

·        Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından "e-Twinning Faaliyetinin Yaygınlaştırılması"na ilişkin yazısından da bahsedildiği gibi e-Twinning faaliyetleri okul politikamızın bir parçasıdır. Yıl boyunca müfredata entegre olarak       okulumuzda e-Twinning projeleri uygulanmaktadır.

·         Okulumuz 2 yıldır yaptığı projelerde çeşitli etiketler ile ödüllendirilmiştir.

.          e-Twinning ile ilgili projelere okul web sitesinde ve okul içindeki panolarında yer verilmektedir.

 

·         Okul yöneticileri öğretmenlere ve öğrencilere e-Twinning çalışmalarında yardımcı olmaktadırlar.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.12.2020 - Güncelleme: 14.03.2024 10:04 - Görüntülenme: 277
  Beğen | 1  kişi beğendi

Etiketler :
esafety, egüvenlik,